Holendrecht een droomwijk

Ouderbetrokkenheid in Holendrecht042

 

It takes a village to raise a child, is een veel aangehaalde uitspraak. Maar hoe ziet zo’n dorp eruit? Deze vraag kregen ouders en jongeren voorgelegd tijdens een bijeenkomst over ouderbetrokkenheid in Holendrecht op 18, 19 en 20 december 2015. In totaal 122 deelnemers deelden hun ervaringen en meningen over opvoeden in Holendrecht. Het programma begon met een voorstelling of interview op het podium over opvoeden en ouderbetrokkenheid en vervolgens spraken de aanwezige ouders, jongeren, buurtbewoners en professionals in tweetallen en met tafelgenoten over opvoeden. Zij wisselden hun ervaringen uit en aan het eind van de bijeenkomsten hebben zij hun ideeën over kinderen goed grootbrengen binnen Holendrecht opgeschreven op papier met daarop ‘huisjes’. Het idee was dat we zo samen zouden bouwen aan de wijk Holendrecht waarin je samen kinderen groot brengt. Deze voorstellen en ideeën zijn verzameld en vervolgens geordend. De ouders en jongeren blijken een veelomvattende visie te hebben op kinderen grootbrengen: ze gaan over opvoeden thuis, op school en in de wijk. De geordende ideeën en opmerkingen bieden zicht op een soort droomwijk.

Opvoeden thuis

Opvoeden begint thuis, vinden veel deelnemers van de bijeenkomsten. Zij hebben daarover veel geschreven. Deelnemers zien dat vaders en moeders het opvoeden al doende leren en dat zij steun kunnen gebruiken van familieleden, buren, school en de wijk. Voor de ouders zijn veel (opvoed)adviezen geformuleerd, waarin een beeld naar voren komt van een ideale opvoeding om kinderen weerbaar te maken. Zo worden ouders uitgenodigd om na te denken over de toekomst van hun kind: waar willen zij hun kind naartoe brengen. Er wordt aandacht gevraagd voor een veilige sfeer thuis en de emotionele ontwikkeling van kinderen. Zicht krijgen op wie je kind is en wat de talenten van jouw kind zijn, wordt benoemd als belangrijk. Ook is er veel aandacht voor het stimuleren van het zelfvertrouwen en de kracht van kinderen. Ouders worden uitgenodigd om samen met hun kinderen activiteiten te ondernemen.
Ook de sociale media krijgt aandacht: naast de positieve kanten moeten ouders ook bewust zijn van de gevaren daarvan. Zij krijgen tips en het voorstel is om hierover cursussen te organiseren. Ook wordt gesteld dat er taboes zijn waarover met meer openheid gesproken zou moeten worden zoals huiselijk geweld en seksueel misbruik.

Ouders, kinderen en school

School is het tweede domein waarover veel ideeën zijn opgeschreven. Sommige ideeën gaan over wenselijke nieuwe onderwijsvoorzieningen binnen de Bijlmer zoals een universiteit of kunstacademie. School zou een centraal punt in de wijk moeten zijn waar vaders en moeders elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Diverse creatieve voorstellen worden er gedaan om ouders te betrekken bij het onderwijs aan hun kind. Daarnaast worden adviezen gegeven over de communicatie tussen school en ouders en versterking van de positie van ouders. Ook wordt aandacht gevraagd voor bij – en nascholing van leerkrachten. Tot slot is huiswerkbegeleiding een onderwerp waarbij school een rol zou kunnen spelen.

De wijk als opvoeder

Opvoeden in de wijk is het derde en wederom een veelomvattend domein. Het ideaal is dat we met elkaars kinderen bemoeien, maar dit is niet vanzelfsprekend in een grootsteedse omgeving. De ideeën laten zien wat er nodig is om dit meer vanzelfsprekend te maken. Dit begint met de houding van burgers: men wil graag vriendelijkheid naar elkaar, betrokken zijn bij elkaar en actief zijn in de wijk.
Net als bij school wordt er veel belang gehecht aan ontmoetingsmogelijkheden voor vader, moeders, kinderen en jongeren. Elkaar kennen is een voorwaarde om je met de kinderen van anderen te mogen bemoeien. Sommige ouders zijn niet gediend van ongevraagde betrokkenheid. Ontmoetingen kunnen worden gestimuleerd door de inrichting van de wijk en door het bieden van bepaalde voorzieningen.
Daarnaast worden wijkvoorzieningen genoemd voor ouders en kinderen en andere kwetsbare groepen. Voor vaders en moeders worden voorzieningen genoemd waar zij elkaar als ouders kunnen ontmoeten, kennis over opvoeden kunnen opdoen en het moet helder zijn waar zij steun kunnen vinden.
Voor kinderen wordt gedacht aan creativiteit, sport en spel, maar ook het bieden van huiswerkbegeleiding. Organisaties worden gevraagd om samen te werken en de overheid moet transparant zijn en initiatieven van burgers faciliteren.
Deze droomwijk sluit aan bij de ideeën van de al betrokken ouders, grootouders en vrijwilligers die de Wijkacademie Opvoeden Holendrecht willen oprichten. Zij gaan in gesprek, leren van elkaar en gaan allianties aan met scholen en instellingen in de buurt om op een aantrekkelijke manier zelfgekozen opvoedthema’s in de wijk te bespreken. Ouderbetrokkenheid is volgens deze kerngroep een belangrijk onderwerp en krijgt een brede invulling. Opvoeden gebeurt niet alleen thuis, maar ook op school en in de wijk.

Auteur: Margreth Hoek