Wijkacademie Opvoeden Rotterdam

Actief in gebied Feijenoord en Charlois!

 

Waarom een wijkacademie?

Opvoeden is mooi en spannend. Het gaat over vragen als:
  • Ken ik mijn kind goed?
  • Waar is het goed in en wat vindt het moeilijk?
  • Wat voor ouder wil ik zijn en lukt dat ook?
  • Hoe ga ik om met wat anderen vinden?
  • Wat wil ik dat mijn kind leert?
  • Hoe zie ik de toekomst van mijn kind?
Opvoeden gebeurt in de eerste plaats in het gezin, maar ook daarbuiten op school, in de buurt, op de sportvereniging, etc…. Gek genoeg zijn er maar weinig plaatsen waar ouders met elkaar en met andere opvoeders kunnen praten over alles wat er komt kijken bij het opvoeden.

Veel mensen kennen de uitspraak “Er is een heel dorp voor nodig om een kind op te voeden”, maar in de praktijk doen we het vaak alleen of met zijn tweeën. Ouders willen met elkaar nadenken over hoe ze van elkaars ervaring en kennis over opvoeden gebruik kunnen maken, (zonder elkaar voor te schrijven hóe dat moet). Ze doen dat in divers Wijkacademie Opvoeden in Leiden, Haarlem, Den Haag en Amsterdam.

Leren van elkaar

Een Wijkacademie is geen gewone academie, maar bestaat uit een groep van 15 ouders en jongeren uit verschillende landen die:

  • met elkaar bespreken welke vragen en onderwerpen zij belangrijk vinden als het om opvoeden gaat
  • verhalen en ervaringen aan elkaar kunnen vertellen
  • activiteiten bedenken die zij willen organiseren om andere ouders, jongeren, scholen en organisaties in de wijk te betrekken.
Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een wijkdiscussie, het maken van filmpjes, het spelen van opvoedtheater, het organiseren van een fototentoonstelling, het uitnodigen van deskundigen en nog veel meer.

 

De wijkacademie is actief in de volgende gebieden in Rotterdam: 

 

Gebied Feijenoord: Hillesluis en Afrikaanderwijk

Gebied Charlois: Tarwewijk en Zuidwijk

 

In verschillende wijken in beide gebieden voeren we allerlei activiteiten uit waar behoefte aan is zoals De onwijze moeders bijeenkomsten, Rots en Water training voor ouders en voorlichtingen over uiteenlopende opvoedingsthema’s, hierbij zetten we onze partners in zoals CJG, INDIGO, AVANT SANARE, YOUZ, wijkagent, wijknetwerkers van gemeente Rotterdam enz.

Wijkacademie Rotterdam

Hilledijk 81A 3072 RD Rotterdam