Materialen

Hieronder een overzicht van verschillende materialen die in Wijkacademies gebruikt kunnen worden:

  1. Het ouderschapsspel
  2. MoneyWise 1 & 2
  3. Just Like You

 
Het Ouderschapsspel

 
ouderschapsspel

Het ouderschapsspel is te bestellen, bij stichting BMP

In het dagelijks leven ervaren vaders en moeders weinig ruimte om hun ouderschap te bespreken, en wat dat voor hén betekent. Vaak is er vooral aandacht voor de succesverhalen, maar vertellen over de moeilijke kanten van het ouderschap, de waarheidsverhalen, is minder veilig. Om ouders met elkaar te laten praten over hun ouderschap ontwikkelde Margreth Hoek Het Ouderschapsspel.

Het spel bevat 71 speelkaarten met elk een unieke foto en uitnodigende vragen die van ouders zelf afkomstig zijn. Het spel wordt gespeeld onder leiding van een gespreksleider in bijeenkomsten van anderhalf tot twee uur waarin één thema centraal staat. De gespreksleider zorgt voor een veilige gesprekssituatie en dat de vaders en moeders de regie hebben.

Door de vragen kunnen ‘spelers’ ervaringen uitwisselen, persoonlijke verhalen vertellen en uitweiden over gedachten, gevoelens en handelingen. Zo ontstaan intieme verhalen en al spelend en pratend vinden ouders nieuwe betekenissen, worden zij zich bewust van hun situatie en zichzelf, en bouwen zij zelfvertrouwen op. Omdat ouderschap een ontdekkingsreis is waarover veel te vertellen valt.

Het Ouderschapsspel © januari 2016 is ontwikkeld door Margreth Hoek, Bureau Hoek. Zij onderzoekt ouderschap en ontwikkelt producten waarin de ouder centraal staat. www.bureauhoek.nl

Ouderschapsspel

 
MoneyWise 1 & 2

 

Spelenderwijs met elkaar in gesprek gaan over omgaan met geld. Dat kan met Money Wise 1 en Money Wise 2. Beide spellen zijn ontworpen door de Wijkacademie Opvoeden Schalkwijk.

Ouders kunnen met kinderen spelen, maar ze kunnen ook met andere volwassenen spelen. Organisaties die met hun cliënten in gesprek willen over omgaan met geld kunnen de spellen ook gebruiken. Bijvoorbeeld bij koffie- en opvoedochtenden, kinder- en jongerenwerk, een financieel café of bijeenkomsten rondom omgaan met geld. Het educatieve karakter is gewaarborgd doordat de Wijkacademie Opvoeden de spelletjes heeft ontwikkeld én uitgetest!

Money Wise 1 is een bordspel, gebaseerd op Ganzenbord. Dit spel is vooral bedoeld om te spelen met volwassenen.Vragen en opdrachten nodigen uit om op een speelse manier met elkaar in gesprek te raken.
Money Wise 2 is een memoryspel. Dit kan gespeeld worden van 8 tot 88 jaar! Dus oma kan haar kleinzoon nog heel wat leren. Ook hier raak je op een speelse manier met elkaar in gesprek over geld.

De spelletjes zijn te koop!
Money Wise 1: € 12,95
Money Wise 2: € 4,95
Voor slechts € 14,95 bent u eigenaar van beide spelletjes.

Woon je in Haarlem? Je kunt Money Wise dan afhalen. Ook kan Money Wise aan huis/organisatie worden afgeleverd.
Voor adressen buiten Haarlem komen er verpakkings- en verzendkosten bij.

Mocht je Money Wise willen bestellen: stuur me dan een mailtje met je bestelling en je gegevens.
Dan neemt Imi Nijholt contact met je op: inijholt@haarlemeffect.nl

 
Just Like You

 

(uit: verslag conferentie Kijk ons nou!)

Iedereen heeft verhalen over zichzelf, over de wereld en anderen: daarmee geef je je identiteit vorm. Het spel Just like you geeft zicht op die verhalen over identiteit – én het is een van de producten die van ouders zelf komt, ontwikkeld door de Wijkacademie Opvoeden Amsterdam Oost. De ouders daar zijn erin getraind, hebben het zelfs op scholen gespeeld en inmiddels zijn er plannen om het spel breder uit te zetten.

Hier wordt het gespeeld met zeven deelnemers uit verschillende steden. Met verve gaat een van de dames in op de kaart Zorg je goed voor jezelf? ‘Ik doe aan sport, ik lees elke dag iets, een boek, ik eet biologisch, ik doneer geld aan liefdadigheid.
En dagelijks lees ik de Koran, dat is goed voor m’n geest.’ Haar energie maakt indruk op de een, een ander vraagt verder: ‘Moet je dit? Of wil je dat allemaal?’ Aanleiding voor een levendig gesprek over wat je karakter is, wat je eigen invloed is en wat van anderen komt.
Een deelneemster antwoordt voorzichtig op de kaart met Snappen anderen jou? ‘Er zijn momenten dat dat niet zo is, soms kun je het niet goed vertellen.’ De bijval en instemmende geluiden lijken haar goed te doen. Een volgende verkenning aan de hand van de kaarten: Begrijpen je kinderen je? ‘Juist zíj voelen precies dat er iets aan de hand is!’ is het kordate antwoord.

Met Just like you kunnen de spelers verschillen en overeenkomsten bespreekbaar maken. Want iedereen heeft een ander verleden, heeft andere leefstijlen, licht begeleider Hanne van der Kolk na afloop toe. ‘Op het schoolplein ontmoet je anderen die het anders doen. En vanuit die verschillen kun je de dialoog zoeken.’ Een deelneemster reageert daarop: ‘Want ouders willen allemaal het beste doen.’

Meer weten over Just Like you? Neem contact op met Hanne van der Kolk van DreamSupport