Onwijze Moeders in de wijken van gebied Feijenoord!

Onwijze moeders

Het project ‘Onwijze moeders’ is ruim tien jaar geleden in de Rotterdamse wijk Delfshaven ontstaan toen buurtmoeders besloten om de problematiek in hun wijk aan te pakken. Samen met de wijkagent besloten de moeders hun krachten te bundelen en de samenwerking aan te gaan. Wat ooit klein is begonnen, verspreidt zich nu langzaam als een olievlek over heel Rotterdam. Ook in Feijenoord en Charlois zijn er bijeenkomsten van de ‘Onwijze moeders’. De Wijkacademie is de facilitator van onwijze ouders samen met de politie. Met onze lokale samenwerkingspartners zoals de basisscholen organiseren we maandelijks een bijeenkomst Onwijze Moeders in de verschillende wijken waar we actief zijn.

Onwijze moeders werken samen aan de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt. Zij streven naar een fijne buurt voor hun opgroeiende kinderen: een buurt waar kinderen veilig kunnen spelen en opgroeien en waar zij zich positief kunnen ontwikkelen. Onwijze moeders willen, net als alle moeders over de hele wereld, het beste voor hun kinderen.

Samenwerking

Het doel van de bijeenkomsten die eens per maand gehouden worden, is het delen van kennis. Ook de politie schuift daarbij aan. Die willen graag van de moeders weten waar zij tegenaan lopen in de wijk. Maar geeft zelf ook informatie over zaken waar de politie tegenaan loopt, zoals sexting, nepvuurwapens en (jeugd)criminaliteit. Tijdens deze bijeenkomsten zijn behalve de politie ook de wijkmanager, jongerenwerkers, de gemeente en medewerkers van wooncorporaties aanwezig. Dat er veel partners bij betrokken worden is niet toevallig. De politie wil graag midden in de samenleving staan en écht in contact zijn met de wijk.

Nepvuurwapens

Een van de bijeenkomsten gaat over gevaarlijke situaties die veroorzaakt kunnen worden door nepvuurwapens. De politie verteld dan hoe dit ‘speelgoed’ op zich niet gevaarlijk of strafbaar is, maar dat het buitenshuis wel tot gevaarlijke situaties leidt. Een politieagent ziet op een paar meter afstand namelijk niet of iemand een écht of een nepvuurwapen bij zich heeft. Met deze bijeenkomst willen de politie ouders en kinderen bewust maken van misverstanden die door nepwapens kunnen ontstaan.

Wilt u meer weten over ‘Onwijze moeders’ bij jou in de buurt? Neem contact op met de wijkacademie Opvoeden.

Onwijze moeders in de wijk Feijenoord

Onwijze moeders in de wijk Hillesluis

Onwijze moeders in Afrikaanderwijk