Wie zijn wij?

Opvoeden is mooi en spannend. Het gaat over vragen als:
  • Ken ik mijn kind goed?
  • Waar is het goed in en wat vindt het moeilijk?
  • Wat voor ouder wil ik zijn en lukt dat ook?
  • Hoe ga ik om met wat anderen vinden?
  • Wat wil ik dat mijn kind leert?
  • Hoe zie ik de toekomst van mijn kind?
Opvoeden gebeurt in de eerste plaats in het gezin, maar ook daarbuiten op school, in de buurt, op de sportvereniging, etc…. Gek genoeg zijn er maar weinig plaatsen waar ouders met elkaar en met andere opvoeders kunnen praten over alles wat er komt kijken bij het opvoeden.

Veel mensen kennen de uitspraak “Er is een heel dorp voor nodig om een kind op te voeden”, maar in de praktijk doen we het vaak alleen of met zijn tweeën. Ouders willen met elkaar nadenken over hoe ze van elkaars ervaring en kennis over opvoeden gebruik kunnen maken, (zonder elkaar voor te schrijven hóe dat moet). Ze doen dat in divers Wijkacademie Opvoeden in Leiden, Haarlem, Den Haag en Amsterdam.

Leren van elkaar

Een Wijkacademie is geen gewone academie, maar bestaat uit een groep van 15 ouders en jongeren uit verschillende landen die:

  • met elkaar bespreken welke vragen en onderwerpen zij belangrijk vinden als het om opvoeden gaat
  • verhalen en ervaringen aan elkaar kunnen vertellen
  • activiteiten bedenken die zij willen organiseren om andere ouders, jongeren, scholen en organisaties in de wijk te betrekken.
Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een wijkdiscussie, het maken van filmpjes, het spelen van opvoedtheater, het organiseren van een fototentoonstelling, het uitnodigen van deskundigen en nog veel meer.
In 2020 zijn onze focuswijken: 

Gebied Feijenoord: Hillesluis en Afrikaanderwijk

Gebied Charlois: Tarwewijk en Zuidwijk
In een aantal wijken (Feijenoord, Bloemhof, Vreewijk, Pendecht) voeren we nog wel wat activiteiten uit waar behoefte aan is zoals De onwijze moeders bijeenkomsten, Rots en Water training voor ouders en voorlichtingen over uiteenlopende opvoedingsthema’s, hierbij zetten we onze partners in zoals CJG, INDIGO, AVANT SANARE, YOUZ enz.

 

De kerngroep van de wijk Feijenoord
in de wijk Feijneoord is een leuke en dynamische groep moeders aan het werk als kerngroep van de wijkacademie:
 Joany Muskiet,  Manuaele Lopes, Yamina Keijser-Ghomriche, Shehera Esajas, Jo Adama Mass, Tina van de Eijk, Sharon Lion-Sijn-Tjoe, Fahtiga Haddad en Fransje Jocker.
De Kerngroep van de wijk Feijenoord sluit in dit najaar hun 4 jaar betrokkenheid bij de wijkacademie af. De groep wordt nu begeleid om zelfstandig in de wijk aan de slag te gaan met hun talenten. in dit najaar volgt nog een feestelijke afsluiting. De groepscoach is nu bezig met het voorbereidingen voor de opzet van een tweede kerngroep in deze wijk.
De dames druk aan het overleggen voor de 8 maart vrouwendag evenement van 2018.
——————————————————————————————————————————————
Sinds 8 januari 2018 is de Wijkacademie ondergebracht bij de stichting De Verbinding
Coördinator Wijkacademie Opvoeden Rotterdam:
Fadma Bouchataoui
email: wijkacademie.fadma@gmail.com
Tel: 06 41 27 27 52