Je kinderen leren omgaan met discriminatie, hoe doe je dat?

Hierover praat het netwerk van academici van het project wijkacademies opvoeden en meer op donderdag 8 juni. 

Voor het project Weerbaar opvoeden spraken Saskia Moerbeek en Margreth Hoek met ouders over vooroordelen en discriminatie. Naast soms hoogoplopende emoties werd er met veel nuance gesproken over discriminatie. In de zin dat ouders zich afvroegen of wat zij als discriminerend ervaren, wel zo bedoeld is. Ook werd een rijk assortiment aan vaardigheden en coping strategieën benoemd, hoe je kunt reageren op vooroordelen/discriminatie op straat, in de winkel, de bus of het werk.

Zelf leren omgaan met discriminatie en vooroordelen is één ding, maar wat betekent dit voor het opvoeden van je kind? Zijn de strategieën van volwassen ook bruikbaar voor kinderen? Hoe kan je je kind steunen en wat geef je misschien wel (on)bewust mee van allerlei maatschappelijke spanningen? En hoe reageer je als je merkt dat de docent andere kinderen voortrekt, of als je kind gepest wordt, of geen stage krijgt?

Ouders hebben veel kennis en ervaring waaruit ze als opvoeder kunnen voortbouwen, daarnaast willen zij graag weten wat wel en niet werkt als je je kind leert omgaan met discriminatie.

De zelfstandig onderzoeker Jurriaan Omlo zal een inleiding geven over discriminatie, coping strategieën en opvoeden.