Programma

De kerngroep van een wijkacademie bestaat uit vaders, moeders en soms ook jongeren met verschillende achtergronden. Elke drie weken praten zij met elkaar over ouderschap en opvoeden. Op basis van hun ervaringen en inzichten bedenken zij programma’s om belangrijke thema’s in de wijk aan de orde te stellen en andere ouders en jongeren hierbij te betrekken. Zij kiezen daarbij voor een creatieve aanpak en werken samen met diverse organisaties binnen de wijk zoals scholen, het buurthuis of -kamer en vrijwilligersorganisaties.

 

Wijkacademie Vreewijk/ bloemhof

Op het moment is ons team druk bezig met de inventarisatie van de wijk Vreewijk. We zijn in contact met de lokale partijen in de omgeving om ons sociale netwerk op te bouwen om de mogelijke vraag naar een wijkacademie te kunnen onderzoeken. 

Wijkacademie Afrikaanderwijk

In Afrikaanderwijk loopt er momenteel een goedlopende vader-groep want: een vader is meer dan 100 meesters. De inbreng van vaders in de opvoeding van kinderen, net als die van moeders, is uiterst belangrijk. Niet alleen als kostwinner of begeleider naar de voetbalclub, maar omdat zij een belangrijke eigen invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

Momenteel staat ‘verbinden en versterken’ centraal. Ons doel is het organiseren van wijkgerichte activiteiten die aangedragen worden door de moeders zelf en niet de instanties. Nu staat he tonderwerp pesten in buitenruimtes centraal en vindt 18 april daar de eerste bijeenkomst plaats die als kennismaking dient. Dit thema is overkoepelend voor een groot deel van de wijk en er werken 3 scholen mee: Da Costa, Globetrotter en Nelson Mandela OBS. We verwachten dan ook een grote opkomst!

Wijkacademie Feijenoord

De wijk Feijenoord is ontzettend actief. In de Wijkacademie Opvoeden hebben we om de drie weken bijeenkomsten met de kerngroep ouders over opvoeding gerelateerde thema’s.

Uit deze gesprekken komen verschillende onderwerpen/thema’s naar boven wat door de ouders aangekaart wordt. Bij één van de wijkacademie bijeenkomsten in Feijenoord brachten de kerngroep het onderwerp ‘sociale media en gamen bij pubers’ in . Uit de gesprekken is naar voren gekomen dat dit onderwerp leeft bij de ouders in Feijenoord. Vervolgens  hebben de deelnemers voorgesteld om een aparte thema van dit onderwerp te maken waarbij bewoners uit de wijk mee kunnen praten. In samenwerking met Youz hebben we een themabijeenkomst kunnen organiseren. 13 april zal de bijeenkomst plaats nemen met een professional en de moeders. Tot slot zijn de moeders van mening dat een voorlichting zoals deze waarschijnlijk ontzettend behulpzaam zal zijn voor de tieners zelf! Hoe dit tot stand zal komen, gaan we op 27 april achter komen want dat hebben wij een gesprek met de moeders.

Kinderen en Sociale media & gamen
Speeltuin de Feijenoordse Middenstip
Persoonsdam 133, 3071EE Rotterdam
13 april 9:00 – 11:00 

Afgelopen voorjaarsvakantie hebben we in samenwerking met verschillende lokale partijen en de actieve moeder een estafetteweek kunnen organiseren voor de kinderen. Deze is tot stand gekomen vanuit de moeders. Zij waren dan ook verantwoordelijk voor de activiteiten en hoe deze verliepen! Dit is een groot succes geworden met een grote opkomst. Hierdoor zijn we ook aan het kijken of eenzelfde week georganiseerd kan worden in de meivakantie.  

Voorjaarsvakantie Feijenoord

 

Wijkacademie Hillesluis

Er worden een aantal workshops gegeven waarvan de bedoeling is dat de opkomst de kerngroep van een nieuwe Wijkacademie gaat worden.Binnen de wijkacademie Aantal voorbeelden zijn:

  • Praten met respect – Ga je voor je geluk of voor je gelijk? Hoe (h)erken je je eigen behoeften, hoe luister je naar jezelf en kan je gedrag begrijpen van zowel jezelf als van je kind(eren)?
  • Zelfhulpgroep voor moeders met pubers:Wat leeft er in mijn PUBER? Voor meer informatie over de ontwikkeling van puberhersenen en hoe je het beste kunt omgaan met pubergedrag. 
  • Innerlijke rust, hoe krijg je deze als drukke moeder? – Vrouwendag.

Doel van de workshop: in verbinding komen met jezelf en leren loslaten van oud zeer aan de hand van meditatie oefeningen. Dit heeft wat losgemaakt bij sommige dames, tranen van verdriet, boosheid en onzekerheid.

Vrouwendag – Maia studio in het Ridderkwartier

Casus: je hebt heel de dag gekookt omdat er in de avond visite langs komt. Een half uur voordat jullie hadden afgesproken zegt de visite af. Hoe voel je je? Vanuit welke behoefte is dit gevoel ontstaan?